X

Svadobné prípravy: Dilema, koho pozvať na svadbu?

Dilema, ktoré rieši azda každý svadobčan. Kým moderný človek z mesta prevažne presne vie, koho pozvať na svadbu naozaj chce a môže, ľudia na dedinách, viac spätí s rodinou a vzťahmi, riešia tento deň trochu inak. Zásadné rozdiely môžeme nájsť medzi rodinami z Kysúc a z Bratislavy, alebo z východného Slovenska a západného Slovenska. Dvaja mladí z iných končín republiky s celkom inými tradíciami, možno predstavami o svadbe a hlavne rozdielnym počtom svadobčanov. Kým jednému môže stačiť úzky kruh priateľov a rodiny, ten druhý pre snahu odvďačiť sa 100 člennej rodine, že jeho samého pozvali na predchádzajúce svadby, nemôže odmietnuť ani teraz. Sú však za tým aj osobné vzťahy s rodinou, ktoré nakoniec nedovolia ubrať z plánovaného počtu 20 a nakoniec pozvaného počtu 70 ani jedného.

Veľké svadby, ktoré majú finančnú stránku vyriešenú, majú o problém menej. Je však čoraz viac mladých, ktorí svadbu odkladajú pre finančné problémy a tak aj financie sú jedným zo základných kameňov, ktoré nepodceňujú a prehodnocujú. Každý svadobčan niečo stojí, čo je potrené si uvedomiť v každom prípade, bez ohľadu na to, ako blízky a milujúci člen rodiny to je. Práve páry, ktoré plánujú riešiť čo najviac úspornú svadbu, sa budú zaoberať otázkou “koho pozvať na svadbu” najčastejšie.
Poznáme to mnohí na vlastnej koži, vyseparovať konkrétnych ľudí, ktorí na svadbu pôjdu, alebo nie. Vo veľkých rodinách, kde sú tradície aj v rámci svadieb a rodinná účasť v rovnakom zložení, nejakým pravidlom, to skrátka tak funguje. A ej lepšie, pokiaľ partner s takouto tradíciou počíta. Na jednej strane ide o výnimočný deň, kedy sa mladí novomanželia nemajú hádať, ale osláviť ho s blízkou rodinou a priateľmi. Máloktorá svadba má presne 30 a ďalších 30 ľudí na druhej strane. Hoci by v mnohých prípadoch túto záležitosť radi riešili mladomanželia, zväčša sa tejto úlohy rozhodovateľov o počte a sedení zhostia svokry a vedzte, že ak sa tak deje vo vašom prípade, ste len jedni z mnoha. Pokiaľ otázku financií taktiež riešia svokry, pokojne im túto časť prenechajte. pokiaľ ste však vy tí, v koho réžií sú financie a aj pozvaní, skúste sa z toho vymotať nasledujúcimi spôsobmi.

Mnoho rodiny a málo miest na sedenie

  • Pokiaľ sa nedokážete rozhodnúť medzi rodinou a priateľmi a medzi členmi rodiny máte mnohých na rovnakej úrovni vzťahov, prehodnoťte, či nie je nakoniec dobré spraviť len menšiu svadbu len s blízkou rodinou a priateľmi.
  • Najlepšou možnosťou, ako sa slušne uistiť o názoroch potenciálnych pozvaných, je osobne všetkých s nastávajúcim patnerom navštíviť a informovať ich o svadbe. Informujte ich priamo o zámere usporiadať menšiu svadbu.
  • Nezatajujte takú vec, ako je svadba radšej pred nikým. To nieje cesta, ako sa vyhnúť pozvaniu, žiaľ praktizovaná v niektorých častiach Slovenska ako samozrejmosť.
  • Nezatajujte veľkú svadbu, ak oznamujete malú svadbu pred priateľmi a rodinou. Aj tak Facebook niečo také vždy rýchlo prezradí a náhodný známy, či náhodná návšteva tiež.
  • Buďte priamy, informuje rodinu o zámere pozvať len najbližších, no nezabudnite na pohostenie, ktoré býva v mnohých regiónov samozrejmosťou aj keď nie je rodina pozvaná k svadobnému stolu.

Foto v článku:  Hostia na svadbe, autor: Adiene Hajduková

nasvadbe:
Related Post