X

Odšťavovače – nákupný radca ako vybrať ten najlepší!

Technológie idú stále dopredu a my máme možnosť vyberať si z veľkého množstva výrobkov, ktoré sú na trhu. Každý nový model je lepší, rýchlejší, výkonnejší a má naviac nejaké funkcie, o ktoré by ste sa určite nechcel ukrátiť. Rovnako je však aj jeho cena vyššia, ako cena modelu predtým. Pri výbere toho správneho odšťavovača je niekedy veľmi ťažké vybrať si ten správny, pretože na trhu môžete nájsť nespočetné množstvo výrobkov, ktoré sa vám budú páčiť, no sedieť vám nemusia.

Možno to neviete, no tento druh prístroja je veľmi dôležitý a mala by ho mať každá rodina. Samozrejme, čerstvé šťavy si môžete kúpiť aj v obchodoch, no veľkým problémom je to, že sú buď drahé alebo to nie sú 100%-né šťavy. A ak aj sú, obsahujú príliš veľa konzervačných látok. S odšťavovačom si však môžete urobiť svoju vlastnú zdravú šťavu bez pridaných látok. A nielen to.

Ak ste si doteraz mysleli, že kúpa odšťavovača je úplne jednoduchá úloha, kedy prídete do obchodu, vyberiete si jeden a kúpite ho, mali by ste túto myšlienku vyhodiť z hlavy. Kúpa odšťavovača je totižto omnoho náročnejšia a my vám s tým dnes pomôžeme.

Základné otázky

Ešte predtým ako vôbec pôjdete kupovať nejaký odšťavovač, mali by ste si položiť tieto základné otázky a hneď si ich aj zodpovedať:

  • Aké druhy zeleniny a ovocia na nich budete odšťavovať?
  • Ako často budete prístroj používať?
  • Preferujete skôr vodové šťavy, alebo máte radšej šťavy, ktoré sú husté a máte v nich kúsky ovocia alebo zeleniny?
  • Koľko šťavy plánujete pripravovať?

Keď máte tieto otázky zodpovedané, mali by ste vedieť aj to, že ak túžite odšťavovať len citrusy, netreba vám odšťavovač, stačí vám jednoúčelový citrusovač.

Dôležitými parametrami pri odšťavovačoch sú

  • výkon, ktorý by mal byť dostatočný aj na tvrdé kúsky zeleniny,
  • veľkosť otvoru, aby ste do prístroja mohli vložiť aj väčšie kúsky,
  • rýchlosti, z ktorých si môžete vybrať. Dobrý odšťavovač by mal mať aspoň dve.

Základné parametre

V závislosti od spôsobu spracovania zeleniny a ovocia sa rozoznávajú tri základné typy odšťavovačov. Nie každý je však vhodný na úplne všetky typy ovocia.

  1. Odstredivé – ktoré sa nazývajú aj centrifúgy, pracujú na princípe odšťavnenia, pričom ovocie a zeleninu najskôr nasekajú alebo nastrúhajú a potom, vďaka odstredivej sile sa z tejto masy poriadne oddelí šťava od dužiny. Je to najzákladnejší spôsob odšťavnenia, ktorý je vhodný skoro pre všetky typy ovocia a zeleniny.
  2. Tlakové lisy – tieto prístroje zas fungujú na princípe rozdrvenia ovocia a zeleniny a následne vzniknutú zmes pretlačí hriadeľ cez sitko.
  3. Mechanické – princíp fungovania týchto prístrojov je veľmi podobný tlakovým odšťavovačom, len sa pri nich využíva ľudský sila. Rovnako teda plody najskôr rozdrobia a potom z nich lisujú šťavu.
  4. Citrusovače – tieto prístroje sú samostatnou kategóriou, pretože fungujú len s citrusmi. Je to základné zariadenie na odšťavňovanie citrusov bez mechanickúho pohonu. Existujú však aj také druhy, ktoré majú pohon, napríklad elektrický. Nedajú sa však použiť na iný druh plodov, preto sú jednoúčelové.

Keď sme si povedali všetky základné informácie, poďme sa pozrieť na dôležité funcie, ktoré prístroj musí mať.

Výkon

Keďže sa prístroj musí popasovať s mnohými problémami ako je tvrdá zelenina alebo ovocie, tvrdšie kúsky zeleniny a podobne, musí mať aj dobrý výkon. Výkon motora by mal byť silnejší, aby nedošlo k jeho prehrievaniu a následným problémom. Čím je výkon vyšší, tým je odšťavovač kvalitnejší. Najvyššie a najlepšie výkony sa pohybujú okolo 1400 W, no v prieme postačí aj spotrebič s 1000 W.

Rýchlosti odšťavovania

Kvalitný odšťavovač by mal disponovať aspoň niekoľkými rýchlosťami, medzi ktorými si môžete vyberať. V zásade platí, že čím kvalitnejší prístroj, tým viac rýchlostí a teda otáčok ponúka. Kým vyššie otáčky sú vhodné na pevnejšie plody ako hrušky, jablká, mrkva, pomalšie otáčky využijete pri plodinách s mäkšou štruktúrou ako sú broskyne, jahody, hrozno alebo kiwi.

Veľkosť plniaceho otvoru

Ako sme na začiatku spomenuli, plniaci otvor by mal byť dostatočne veľký na to, aby sa cez neho dostalo všetko ovocie a zelenina, ktorú potrebujete. Pri menších otvoroch musíte plody krájať a máte omnoho viac práce. Iné odšťavovače však ponúkajú väčší otvor a v tomto prípade je manipulácia a proces omnoho jednoduchší.

Hlučnosť

Pravidlo znie, že čím je odšťavovač výkonnejší, tým býva aj hlučnejší. Keďže prístroj seká, reže a drví, mali by ste sa pripraviť aj na vyššiu hlučnosť.

Ďalšie funkcie

Drahšie a výkonnejšie prístroje dokážu spracovať aj neštandardné plodiny ako sú orechy, semienka, bylinky alebo vám dokonca môžu pripraviť aj ovocné pyré či zmrzlinu.

Medzi tieto ďalšie funkcie patrí aj čistenie, kedy sa výkonnejšie odšťavovače čistia trochu ťažšie, pretože majú viac komponentov. Niektoré si dokážu najdôležitejšie časti, v ktorých sa odšťavuje vyčistiť aj samé. Na čistotu spotrebiča by ste si mali dávať pozor, aby vám fungoval aj niekoľko rokov.

 

nasvadbe:
Related Post