X

Zmrzlinové stroje, výrobníky ľadu a šľahačky – dezerty, které zákazníka okúzlia!

Zmrzlinové stroje, výrobníky ľadu a šľahačky – dezerty, které zákazníka okúzlia!

Základom vybavenia každej zmrzlinárne a niektorých cukrární a kaviarní je výrobník zmrzliny, vďaka ktorému sa ich výroba stáva jednoduchou a rýchlou. Aký stroj je najlepšie vybrať, na čo si dať pozor a prečo sa tiež oplatí investovať do zariadení na výrobu zmrzliny a šľahačky?

Typy zmrzlinových výrobníkov

Výber automatického výrobníka zmrzliny závisí predovšetkým od toho, aký typ výrobku chceme vyrábať a ponúkať. Na prípravu stále obľúbenejšej remeselnej zmrzliny a prírodných sorbetov na báze ovocia alebo džúsov sa používajú freezery, teda stroje, ktoré zodpovedajú za celý proces výroby zmrzliny – chladenie, miešanie, prevzdušňovanie a mrazenie zmrzlinovej zmesi. Môžeme si vybrať stroje vertikálne alebo horizontálne, teda také, pri ktorých je valec umiestnený zvisle alebo vodorovne. Objem výroby závisí do značnej miery na jeho veľkosti. Vodorovné umiestnenie valca umožňuje rovnomerné prevzdušňovanie pripravovanej zmesi. Na výrobu talianskej zmrzliny a mrazeného jogurtu sa používajú zariadenia odlišného typu – stroje na zmrzlinu soft. Ich konštrukcia sa skladá z dvoch nezávislých komôr, toto riešenie umožňuje výrobu dvoch rôznych príchutí samostatne alebo dohromady. Tieto stroje sú jednoduché na obsluhu, majú automatizovaný systém chladenia, miešania a dávkovania a umožňujú rýchlu výrobu zmrzliny z hotových zmesí. Niektoré modely sú vybavené počítadlom vydaných porcií.

 

Dôležité parametre

Skúsení predajcovia zmrzliny väčšinou vedia, čo potrebuje ich prevádzkareň. Ak je to však vaša prvá investícia do zmrzlinového stroja, mali by ste vedieť, na čo sa zamerať na dosiahnutie čo najlepších výsledkov. Dôležitá je informácia o počte agregátov, ktoré sú zodpovedné za výkon zariadenia a aké chladiace médium stroj používa – či vodu alebo vzduch. V prípade freezeru je dôležitá nielen veľkosť valca a jeho umiestnenie, ale aj množstvo funkcií. Pokiaľ sa zmrzlináreň zameriava na ponuku obmedzenú len na niekoľko príchutí, výroba prebieha v malom meradle, stojí za zváženie dvojvalcový stroj, ktorý kombinuje funkciu freezeru a pasterizátora. Bez ohľadu na výber stroja stojí za to sa pozrieť na výkon a systém chladiaceho zariadenia.

Automatický výrobník šľahačky

Pri rozhodovaní o výrobe a predaji zmrzliny v zmrzlinárstve, cukrárni alebo kaviarni sa oplatí mať v podniku aj zariadenie na výrobu šľahačky. V niektorých prípadoch postačí obyčajný sifón na šľahačku, ale pokiaľ chceme okrem zmrzliny ponúkať aj zmrzlinové dezerty, je automatický výrobník šľahačky možnosťou, ktorú treba zvážiť. Má to dva zásadné dôvody. Po prvé automatický výrobník šľahačky zaručuje rýchlu výrobu veľkého množstva tejto pochúťky. Po druhé má smotana zo stroja vždy nemennú štruktúru a perfektnú konzistenciu, a predovšetkým neutrálnu chuť, ktorá je spôsobená použitím vzduchu, teda nie oxidu dusného, ako v prípade sifónov.

Výrobník ľadu 

Ďalším zariadením, ktoré by nemalo chýbať v zmrzlinárni, cukrárni alebo kaviarni je výrobník ľadu. V závislosti na potrebách a zameraní prevádzky máte na výber dva typy zariadení – stroje na ľadovú triešť a výrobníky drveného alebo vločkového ľadu. Oba typy sú užitočnými pomocníkmi pri výrobe a zdobení dezertov alebo príprave ľadovej kávy, aj keď vločkový ľad sa najčastejšie používa aj vo výrobe potravín, napr. pri pečení a rybárčení.

 

nasvadbe:
Related Post