X

Moje, tvoje, naše – čo je bezpodielové vlastníctvo manželov?

Moje, tvoje, naše – čo je bezpodielové vlastníctvo manželov?

Kým v minulosti sa svadby uzatvárali v skoršom veku v súčasnosti väčšina ľudí so svadbou čaká a uzavrie ju až neskôr. Väčšina z nich už má svoj majetok, nehnuteľnosť, auto alebo našetrené financie takže je na mieste otázka ako to s takýmto majetkom po svadbe je.

Bezpodielové vlastníctvo manželov (BSM)

Všetko čo nadobudli manžela počas trvania manželstva patrí do bezpodielového vlastníctva manželov. V tomto prípade ide naozaj o všetko, od príjmu, ziskov z podnikania cez hnuteľné až po nehnuteľné veci. Všetko čo ste počas manželstva nadobudli je spoločné.

Patria sem aj dlhy, ktoré počas manželstva vznikli. Ak jeden z manželov má dlh a neplatí ho v prípade rozvodu je možné pokryť pohľadávku aj z majetku, ktorý spadá do BSM, teda aj z časti majetku druhého manžela.

Výnimky z BSM

Všetko čo ste nadobudli počas trvania manželstva je spoločné až na pár výnimiek.

Dar – ak sa napríklad manželkini rodičia rozhodnú kúpiť jej prostredníctvom stránky  https://www.finep.sk/sk/predaj-bytov-bratislava byt a darujú jej ho patrí len jej. Je jedno, že v ňom bývate obaja. Ide o dar, na ktorý sa BSM nevzťahuje. Rovnako to platí aj o inom majetku, napríklad autá, pozemky,… Dôležité ale je mať doklad o tom, že išlo o dar.

Dedičstvo – ak ste počas manželstva zdedili nehnuteľnosť (časť nehnuteľnosti) alebo hnuteľný majetok je len a len váš a môžete s ním nakladať ako chcete.

Majetok pred uzavretím manželstva – ak vlastníte nehnuteľnosť ešte pred uzavretím manželstva ide o váš majetok, ktorý do BSM nespadá. Nadobudli ste ho v čase, keď ste ešte boli slobodní a do BSM spadá len majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva. Rovnako sem spadajú aj dlhy. Ak mal jeden z manželov dlhy pred uzavretím manželstva nespadajú do BSM a sú len a len jeho.

Predmanželská zmluva

Predmanželská zmluva je vo svete pomerne bežná. Prakticky sa v nej snúbenci dohodnú ako si rozdelia spoločný majetok v prípade rozvodu. V našej krajine ale takúto zmluvu neuzatvoríte. Naša legislatíva predmanželskú zmluvu nepozná. Pokiaľ si ale vezmete cudzinca a manželstvo uzatvoríte v inej krajine môžete svoj majetok ochrániť v prípade rozvodu aj týmto spôsobom.

nasvadbe:
Related Post