X

Svadba v kostole s nepokrsteným ateistom – potrebujete sobášny dišpenz

Počet veriacich neustále klesá a nemôže byť predsa dôvodom na zrušenie svadby v kostole fakt, že váš milovaný nie je zosobášený. Hoci by sme na Slovensku narazili na niekoľko prekážok, ktoré sa v minulosti naozaj stávali, dnes sa zväčša mladí s rozdielnou vierou stretávajú s pochopením jednak rodiny, ako aj cirkevného oddávajúceho. V minulosti sme mohli poznať mnoho prípadov, kedy jeden pokrstený si nemohol vziať iného nepokrsteného v kostole a aj na dedinách to bolo brané ako určitý druh hriechu. Zabudnite. Svadba v kostole je aj pre vierou zmiešané páry stále možnosťou.

Vybavenie sobáša v kostole s ateistom

Vybavenie nie je nijako komplikované. Jedinou komplikáciou môže byť farár, ktorý odmieta zosobášiť takýto pár a trvá na nutnosti oboch vyznávať katolícku vieru. Potrebujete cirkevný sobášny dišpenz, ktorý sa vybavuje priamo na farskom úrade, kde sa chcete zosobášiť. Nie na inom mieste. Farský úrad, kde podávate žiadosť o sobáš ďalej so sobášnym dišpenzom oslovuje biskupa, ktorý dáva rozhodnutie.
Sobášny dišpenz a prehlásenie na farskom úrade má znenie prehlásenia, že neveriaci z manželov nebude brániť druhému z manželov – veriacemu v jeho viere a ani nebude brániť vo viere svojim deťom. Toto sa podpisuje v prítomnosti dvoch svedkov, plnoletých osôb, ktoré nemusia byť v priamom rodinnom zväzku s párom. Niektorí kňazi však vyžadujú, aby šlo o členov priamej rodiny toho z páru, ktorý má všetky sviatosti.

Sobáš s malými zmenami
Ako neveriaci nebude jeden z novomanželov čítať určitú časť manželského sľubu. Farár, ktorý je dobre pripravený na tento sobáš, ustriehne, čo označiť na čítanie a čo nečítať. Zároveň ateista z páru nedostane pri „prvom svätom prijímaní“ oblátku. Ateista v páre nie je nútený sa modliť a poznať modlitby. Môže sa však stať, že mu kňaz podľa cirkevných zvykov ponúkne na pobozkanie kríž. To však len výnimočne a zrejme len zo zvyku. Tento druh sobášov sa v prípade ateistu skrátka nepraktizuje so všetkými tradičnými cirkevnými prvkami.

Upozornenie: na tento fakt oddávajúceho kňaza upozornite ihneď pri oznámení zámeru zosobášiť sa. Najlepšie v predstihu minimálne 3 až 6 mesiacov pred sobášom. Čas závisí od veľkosti farnosti. Menšie obce môžu mať tento čas o niečo kratší. Čas slúži na dostatočný predstih vo vybavení žiadosti a pre písomnú komunikáciou farnosti s biskupom. Stále nehovoriac o rezervovaní termínu svadby, vzhľadom na neustály záujem o cirkevný sobáš.

nasvadbe:
Related Post