X

Svadba je spojenie dvoch rodín. Keď sú neznáme, je to ťažšie

Svadobná oslava, tancovačka a jedno s druhým, to je vždy spojenie dvoch rodín do jednej. Z jednej strany príde viac, z druhej menej a keď sa berú dvaja z jednej dediny, či tej vedľajšej, ako je stále častým zvykom, potom sa rodiny poznajú, či chcú alebo nie. Dokonca je časté, že priženením sa z jednej jedinej rozvetvenej rodiny s pár cudzími ľuďmi stane opäť jedna celistvá. No dnes je častým javom aj pre cestovanie za prácou a sťahovanie inam jav spájania rodín celkom cudzích, bez žiadnych väzieb a spoločných známostí.

Keď každý z dvojice pochádza odinakadiaľ

Hovorí sa, že celé mladé východné Slovensko je nasačkované v Bratislave a svojim spôsobom to občas tak vyzerá. Keď si však krásna východniarka nájde v Bratislave Bratislavčana, Trenčana, Oraváka, či východniara odinakadiaľ, potom riešia jednak dilemu – kde sa bude svadba konať? – a tiež – koho pozvať a ako tam ľudí dostať. Takýchto situácii je v súčasnosti veľmi veľa. Tejto téme sa venujeme v inom článku, venovanom budúcim manželom z rozdielnych regiónov a plánovania svadby. Dnes však spomenieme jav, ktorý stretáva každú svadbu z rozdielnych miest. Buď budete mať oslavu jednu, alebo dve na jednom parkete.

Jedna oslava, alebo dve súčasné?

Za jednu oslavu považujme tú najlepšiu možnosť. Obe rodiny vás prijímajú ako tých, komu patrí tento deň a obe rodiny chcú zábavu a pohodu. Neboja sa zoznámiť s tými druhými, a celkom obe strany splynú do jedného. Občas utópia. Realita je iná. Z dvoch celkom neznámych rodín je tábor 1 a tábor 2, ktorý si musí nájsť cestu medzi sebou. Sú na to potrební extroverti. Ak ale chcete spojiť rodinu zámožných ľudí so zvyklosťami celkom inými ako s rodinou, kam prichádzajú a majú ich pokladať za sociálne slabších, je to žiaľ nie vždy dobrý pohľad a pokojne sa môže stať.

Keď sa jedna rodina ohradí proti druhej už len tým, že nejaví záujem a drží sa svojho okruhu známych, či ani to, sedí izolovane a odmieta kontakt iných rezignáciou, v tej chvíli ľutujete, že taký svadobčan tu je a „oslavuje s vami tento deň“. Z dvoch, či dokonca troch a viac osobitných osláv na jedinom parkete a svadobnej sále, je dobré spraviť jednu veľkú poriadnu. Čím toto celé zmeniť už na začiatku? Predvídajte a skúste použiť niečo z nasledovných krokov.

1. Zoznamujte a pripravujte vopred
Už pred svadbou sa dá spoločnými výjazdmi, cestou, či návštevami pripraviť kde tam niekoho z rodiny na druhých. Nech nie sú celkom neznámy. Bude to ľahšie. Keď to ide, aby sa spojila nejaká tá oslava vás dvoch, mladých, urobte to. Keď to nejde, aspoň o rodine hovorte, keď je to vhodné. Ak totiť budúcemu svadobčanovi a blízkej rodine vytvárate pocit, že ste jedináčik, nemáte nikoho a žijete svoj izolovaný svet, na svadbe bude prekvapený šiestimi bratmi a 25 sesternicami, ktoré si donesú spolu 20 detí. Viete prečo je toto zoznámenie dobré?

V jednej aj druhej rodine môžu byť skryté očakávania a záujem sa spoznávať. Nevedia meno a spoznať druhého je fajn aj cez takéto zoznámenie. Keď do toho spomeniete aj fakty typu „V modrých šatách je slobodná sesternica Vierka, ktorá veríme že ukáže niečo z tanečného umenia, ktorému sa venuje…“ a máte isté, že v druhej rodine má každý chlap jasno v tom, kto to je a že je slobodná. Inak sa jej meno nedozvedia a prvé kroky k zoznámeniam budú ťažšie. Len dajte pozor, aby ste k jednotlivým ľuďom nepovedali hlúposť a všetko bude v poriadku.

2. Na svadbe predstavte vopred
Najideálnejšie pre ženícha je zhostiť sa mikrofónu, usadiť hostí, poďakovať sa že prišli, možno predniesť zopár pochvalných slov a vykašľať sa na to, že sa hanbí ako pes. Ak sa neprekoná na svadbe, tak potom ťažko sa bude prekonávať v živote. Veru, tak som si povedal aj ja a hoci šlo o trapas, nakoniec to bol trapas len v mojom vnútri, nikde inde. Pre iných prekvapením. Zhostite sa mikrofónu a pokojne všetkých predstavte, povedzte ku každému niečo zaujímavé, ako ste sa poznali, čím pre vás sú a vašu svadbu odštartujete tak, ako ešte nikto pred vami v rodine… možno.

3. Starejší či priamo vy predstavujte ďalej
Starejší, alebo skrátka ten, čo sa zhostil úlohy malého organizátora postupov a tradícií, by mal byť z rodiny, ak chce ľudí predstavovať medzi sebou. Ak ste to vy, mladomanželia, pokojne nasilu s úsmevom na tvári, niektorých ľudí dostaňte k druhým a predstavujte ich. Zdá sa vám to trápne? To sa zdá mnohým, no dá sa to vždy urobiť vtipnou formou, zábavnou a nakoniec nie tak násilnou, ako to na začiatku s týmto slovom vyznelo.

4. Automatika nie vždy funguje
Najideálnejší prípad je to nechať na automatiku. No ak aj pri záverečnom lúčení a balení stále nevie jedna rodina o tom, kto je ten druhý, je to smutné.

5. Tanec spája
Tanec je kúzelník oveľa väčší, ako si vieme predstaviť. Ak nepomáhajú zoznamovačky k rozprúdeniu vzájomných vzťahov (myslíme samozrejme najmä komunikačných, lebo tie rodinné už začali), potom pomáha tanec. Každého správneho svadobčana nemusíte navádzať k tomu, aby druhú rodinu chápal ako príležitosť na zoznámenie. Na Kysuciach to v mnohých rodinách vedia, že celá svadba vypáli najlepšie, ak pri tancovačke vyrazia medzi absolútne neznámych a vyzývajú do tanca, či predstavujú sa sami. Inde to nefunguje tak hladko. Pri striedaní partnerov v tanci sa tomu však mnohí nevyhnú… tak ich povzbuďte, ak vám záleží na celistvosti oslavy. Nech to majú uľahčené.

6. Pozor na kultúrne rozdiely
Veľkým pochybením na svadbách z rozdielnych regiónov je vykonávanie zvyklostí jedného regiónu, pričom sa zabudlo na priestor pre zvyklosti druhého regiónu. Ak sa nepotrebovali prejaviť a zostávajú tolerovať zvyklosti len toho jedného, hostiteľského, v poriadku. No určite vysvetlite „cudzincom“ o čo ide. Azda na každej jednej takejto svadbe totiž dochádza k tomu, že „cudzinci“ v tomto regióne nevedia, čo bude nasledovať a čo sa od nich očakáva. Je dobré tak naznačiť, či spomenúť aspoň v krátkosti. Nakoniec, na svadbe je mnoho ľudí po prvý raz, najmä mladí. A tí nemajú k tradíciám vzťah, nepoznajú ich a toto je dobrá príležitosť.

nasvadbe:
Related Post