X

Zlatý, alebo strieborný šperk ako svadobný dar má výhody aj nevýhody

Čo kúpiť ako svadobný dar je dilemou a občas aj trápením pre blízkych v rodine aj medzi priateľmi. Siahame po uterákoch, príbore, mixéroch a ručných šľahačoch, pritom po rovnakom sortimente siahne aj 5 ďalších ľudí. Niekto to rieši svadobným zoznamom, iní úprimným rozhovorom a priamym opýtaním. Dnes sa nemôže nikto uraziť, pokiaľ sa v rámci svadobného daru staví na úprimné spýtanie, čo by potešilo a je v možnostiach samotného záujemcu o obdarovanie mladomanželov. Za dar, ktorým sa dá len málo pokaziť, sa dá považovať zlatý, alebo strieborný šperk. Stručne povedané, šperk môže pár očakávať s najväčšou pravdepodobnosťou od rodičov, alebo veľmi blízkych osôb. Dokonca z osobnej skúsenosti poznáme aj prípad, kedy samotný ženích svoju nevestu obdaroval počas svadby novým šperkom k svadobným šatám a mal tak netradične práve on pre ňu pekný dar. Šperk ako svadobný dar má však niekoľko nevýhod, ako aj výhod.

Nositeľom hodnôt a investícia
Šperk zo vzácnych kovov má okrem spoločenskej hodnoty aj trhovú cenu samotných materiálov a je tak jedným z najistejších uchovávateľov hodnoty, zároveň investíciou do budúcna. Plní svoju funkciu, v čase najhoršieho dokáže finančne pomôcť jeho predaj a v prípade, ak ide o zberateľský kúsok, ide samozrejme aj o zberateľskú hodnotu, ktorá mierne rastie každým rokom bezchybného stavu.

Vec vkusu a citov
Druhou stránkou sú nevýhody. Spojené zväčša v netrafenom vkuse, nepoužiteľnosti šperku k vzácnym príležitostiam, alebo prílišná citová väzba. V našich končinách totiž zlaté šperky kupujú babičky. V čase, kedy tvoria šperky možnú finančnú pomoc sú však citovo viazané na danú osobu a ich predaj je z tohto dôvodu často nemožný. Zostávajú tak ako cennosť, rodinný klenot.

Dedičstvo, alebo putovný šperk
Nie je to len vecou filmov a rôznych románov, ale aj slovenských rodín. Babičky odovzdávajú svoje najcennejšie šperky ďalej súčasným nevestám. Berú to ako svadobný dar, ktorý má vyššiu cenu často vďaka veku šperku a spracovania. Neraz ide o šperky, ktoré neboli celé desaťročia ohodnocované a tak môžu ukrývať prekvapenia aj sklamania. Môže ísť o brošne, prstene, alebo náušnice, už menej ide o náhrdelníky a prívesky. Aj tu ide o citovú hodnotu, najmä ak ide o šperk putujúci generačne v jednej rodine. Takéto klenoty si zaslúžia osobitnú starostlivosť, osobitné miesto, ako aj osobitný prístup. Možno súčasné dievčatá ešte k podobným veciam nemajú vždy cit, no samé budú matkou a spomenú si na rodinnú tradíciu, v ktorej budú chcieť pokračovať a budú mať pre svoju dcéru, či nevestu niečím výnimočný dar.

nasvadbe:
Related Post