X

Gravírovanie do svadobných obrúčok, koľko stojí a ako prebieha

Svadobný obrúčok je symbol uzavretia zväzku, dôležitá súčasť obradu cirkevného, aj civilného a taktiež malý spoločenský indikátor toho, že daný človek je už v chomúte. Často sa však chápe ako spoločenský doplnok, povinnosť, ale je objektom aj rôznych povier. Venujte im osobitnú dôležitosť pri plánovaní svadby. Ak kupujete dočasné, alebo už rovno tie priame, možno budete uvažovať o gravírovaní. Napísaný text a odkaz v obrúčke z vnútra je obľúbeným doplnkom a ďalším prvkom spečatenia svojej lásky. Najčastejšie páry riešia tieto problémy:

Kde a ako gravírovať
Množstvo klenotníctiev ponúka gravírovanie bezplatne. Podmienkou je. Aby šlo o vnútorný gravírovaný text. Vonkajší gravírovaný nápis je komplikovanejší a dosť zásadne ho ovplyvňuje štruktúra prsteňa a jeho materiál, zdobenie a podobne. Najlepšie, ak priamo v predajni, kde ste prsteň kupovali objednáte aj gravírovanie. Niektoré klenotníctva spoplatňujú gravírovanie, alebo len gravírovanie prsteňov nezakúpených u nich. Nápis je možné vyhotoviť v prsteňoch naozaj rôznych šírok. Dnešné technológie je možné použiť už na 3 mm prstene. Odporúčané je informovať sa vo svojom klenotníctve na minimálnu šírku prsteňa. Na výber mávajú často hneď niekoľko rôznych písiem, alebo dokonca vlastnoručne písaný text. Niekde zachádzajú do výnimočností ako je napríklad záznam vlastného odtlačku prsta a jeho vyobrazenie na prsteni. Samotný úkon trvá niekoľko minút a vyžaduje si pozornosť, ako aj obozretnosť pri zadávaní textu, keďže chýbajúce písmenko, alebo nesprávne I by bolo z prsteňa možné odstrániť len veľmi nákladnou cestou. Detaily menej potrápia laserové technológie, ktoré sú schopné vyhovieť aj podrobným požiadavkám. Klasické gravírovanie, ktoré do prsteňa nezmazateľne vyryje krátky text, zostáva stále najpopulárnejším. Pokiaľ však pri hlbšom a výraznom gravírovaní do zlatých prsteňov dochádzalo k vyššiemu „odpadu“, určite by ste nemali za tento úkon platiť. Prsteňom sa síce váha príliš nemení, no cena zlata aj v malom množstve, ktoré zostalo po vyrezávaní mien, nemusí byť malá.

V prípade ak má prsteň už inú gravírovanú značku, označenie rýdzosti kovu, alebo nesie značku predajcu, text na želanie sa dáva hneď oproti tejto značke, aby sa navzájom nestretávali a text neprechádzal cez značku. Myslite aj na to, že prsteň pre nevestu môže mať pri zakúpení páru prsteňov inú hrúbku. Voľte pre to text, ktorý sa bude hodiť pri oboch hrúbkach. Výhodou sú napríklad strieborné svadobné obrúčky, ktoré sa hrúbkou plochy podobajú.

Čo vygravírovať
Azda najzásadnejšia vec pri celom zámere vygravírovať do prsteňov text je vyriešenie, aký text bude najvhodnejší bez toho, aby vyznel správne nielen počas svadby, aj rok, či dvadsať rokov po svadbe. Najčastejšie sa pre nevestu gravíruje meno ženícha s dátumom svadby. U ženícha zas meno nevesty a dátum svadby. Ocenia to najmä zábudlivejší muži, ktorí si nepamätajú dátum svadby tak svedomito, ako ženy. Tento priestor však mnohí využijú aj na odkazy typu „S láskou naveky, Žaneta“ pričom nevesta má zas meno ženícha. Sú to aj vety, mottá, verše, vlastné oslovenia. V prípade spoplatnenia sa platí za každé písmenko a čím kratší text, tým je možné zväčšiť samotné písmo. Často pritom postačí krstné meno partnera a dátum svadby. Celkom 6 číslic celkom postačí, rok nie je nutné písať s číslicami 20. Okrem toho je často tento text skrývaný a nie je priamo vidieť. Pokojne môže ísť o niečo súkromné, aj keď nie príliš.

Zaujímavým postrehom je však skutočnosť, že obrúčkam narastie hodnota v rámci páru, no mierne klesá hodnota samotného šperku. To, o čom nechce žiaden pár počuť a týka sa zhoršenia spoločnej budúcnosti, môže znamenať raz aj nutnosť obrúčky predať. Predaj obrúčky s menom a dátumom svadby niekoho iného to pri predaji nemusí ísť vôbec ľahko. Hĺbkové aj laserové gravírovanie do svadobných obrúčok sa rieši brúsením, no môže znížiť váhu šperku.
Foto z iZlato.sk

nasvadbe:
Related Post